torsdag 14 september 2017

Chilin flyttar in

Odlingssäsongen utomhus är förbi. I helgen städade jag bort alla chilis från uterummet. Majoriteten åkte i återvinningen men tre planterade jag om och spolade av ordentligt i hopp om att minska risken för ohyra.
Yellow hot Lemon

Så nu har jag fyra plantor inomhus. En har stått i köksfönstret hela säsongen så det är en liten behändig sak medan de jag tog in är betydligt större men de hade så himla många chilis kvar att leverera så ville inte kasta dem riktigt än.

Yellow hot Lemon hade jag inga jättehöga tankar om när jag började odla den eftersom jag inte tycker att plantan är särskilt fin. Den blir ganska stor och stökig men jag uppskattar den mer och mer. Dels gillar jag dess buskiga växtsätt men främst så tycker jag att chilin känns himla trevlig. Har inte hunnit använda den till räkor än vilket ska vara ett måste så får väl uttala mig igen när jag har testat chilin ordentligt.

Yellow hot Lemon
Behåll båda mina plantor så en står nu i hallen mot vardagsrummet och en hamnade på övervåningen i ett gästrum. För att undvika ohyra placerade jag dem i varsitt rum just in case att någon hade med sig nåt in.

I vardagsrummet ställde jag även Peter Pepper som hade flera gröna chilis på sig. För att den skulle få ljus fick den stå på bordet även om det inte blev snyggaste placeringen men den kanske inte behöver stå så länge.

Peter Pepper






Redan efter 4 dagar är nästan alla frukter röda så den mognar snabbt nu när jag tog in den. Mitt minne från ett par år sen var att det var en riktigt god chilis så hoppas minnet är rätt då inte heller denna är en favorit utseendemässigt.

Och så sist och även minst den Malawi Birdseye som stått i köksfönstret hela säsongen. Den hämtade sig bra efter en nära dödenupplevelse i april och fick aldrig flytta ut. Jag hade tänkt ge bort den men det blev aldrig av. Dels för att den aldrig blev riktigt fin och kändes så fel att ge bort och dels för att jag sen gillade att ha den i fönstret.

Malawi Birdseye

Nu är det bara att hålla tummarna för att all ohyra håller sig borta så jag får skörda allt de har att ge och sen får vi se om de blir kvar inne hela vintern eller åker i soporna när de slutat leverera.

Inga kommentarer: