Hur som, jag tänkte notera för mig själv hur de ser ut eftersom jag tenderar att glömma hela tiden. Sen får jag fortsätta ge bort chili, kanske både mina egna och ett par köpta för att ha 21 plantor i en 2:a på 54 kvm håller inte riktigt :)
De som kom till till årets skörd är dessa (1 av varje sort). Samtliga bilder har jag fått låna från nätet då jag inte har några egna på mina chilis än, men med tanke på att bara jag läser bloggen lär ju ingen hänga mig för det :)
Jamaican Bell |
En välsmakande och mild chilisort enligt de som säljer fröer, men samtidigt säger de styrka 3/5 och med tanke på hur starkt det kan bli så tycker jag en 3:a på skalan är högt. Spännande! Doftar syrligt och har en svag doft av rabarber. Ger inte så mycket sting till maten men ska vara god att fylla med färskost och gratinera i ugnen. Nackdelen är att den kan bli riktigt stor... alltså inte så lämpad i den gröna krukan i köksfönstret där den står. Vi får se hur det slutar...
Peruwian Purple |
En liten chiliplanta med små lila blommor och frukter som växer uppåt. Som mogen övergår den dock i en mycket mörk röd färg som nästan kan skifta i svart. Den här ska vara mild på riktigt, ca 500-2500 SHU så mildare än jalapeno.
Mini Bonnet, röd & medelhet
Mini Bonnet |
Padron |
Padron, grön och svag (oftast)
Den här ska vara en klassisk tapaschili som äts saltad med havssalt och stekt i olja. Ska enligt rekommendation serveras med en kall öl. Kommer från Spanien. Denna blir röd när den mognar men SKA skördas grön. Den här chilisorten kallas för "rysk roulette chili" då en av 10 tydligen är superstark, övriga är milda som paprika. Spännande :)
Hot Lemon |
Sist, men definitivt inte minst, en stor planta med gul chili. Denna odlade jag faktiskt även första året jag odlade och den är stark. Ska lukta och även smaka lite citron. Frukterna är ganska långa, ca 4 cm och starka. Ska passa riktigt bra till heta räkrätter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar