Eftersom alltför många frön aldrig tog sig vid förra planteringen har jag gjort ett nytt försök. Men för att förbättra mina chanser har jag testat ett knep som många verkar använda. Att lägga fröna i blöt ett dygn först i vatten blandat med bakpulver (!). Tydligen ska det hjälpa, så värt att testa :)
Så nu hoppas jag fler gror! Den här omgången åkte ner i jorden den 26/1 och alla utom ett frö sjönk men jag planterade alla.
Nu använder jag inte heller några pappkrukor då de verkar sno all fukt från fröna. Jag har inte så många bra/snygga alternativ så det får duga med mjölkkartonger och plastkrukor från våra örtkryddor som fick kastas.
Ner i jorden åkte 2 Jimmy Nardellos (mild), 3 st Rocato, 3 av den okända milda sorten från Dubai och 2 st Pettie Belle samt 3 st Habanero Pastel. Den som precis var på väg upp ur jorden och fick vara med på bild i förra inlägget dog...
fredag 31 januari 2014
fredag 24 januari 2014
Några chilisorter har tittat upp ur jorden
Blue Christmas 24/1 |
Sen tog det HELA 18 dagar innan några andra sorter visade sig. Det låter jäkligt länge! Men nu är fyra små till på väg, två stycken Macapá Red som ska vara starka jäklar och 2 st milda okända plantor från Dubai. Jag har även en liten antydan till att en Pettie Belle (mild) och en Habanero Pastel (medelstark) är på väg upp. Men resten kommer nog aldrig att komma upp...
Habanero Pastel 24/1 |
Planterade fröna ca 15 dagar tidigare i år jmf med förra året, läste på och det verkade som om alla startade 1/1 så då kände jag att det var bäst att haka på. Men utan belysning kanske det var för tidigt...
måndag 6 januari 2014
Planterade chilisorter 2014
Nu var det på tiden att jag kom igång med planteringen av chili. Hade tänkt sätta dem runt den 20 dec men det blev inte av helt enkelt. Gick och velade om jag skulle skita i chilin till sommaren men nu har jag bestämt mig för att iaf odla lite. Klart jag ska ha chili!
Den 4 januari planterade jag 32 chilifrön. Jag skulle ju inte ha så mycket i år. What was I thinking! Det här är hur mycket som helst men tänkte att flera kommer säkert inte ens gro och sen kan jag nog ge bort några också! Tanken är att minst ha kvar sju plantor och kanske max 14. Så det blir väldigt många extra frön/plantor. Vi får se hur många som tittar upp helt enkelt!
En enkel guide för plantering av chili hittade jag på en annan blogg, Chiliguiden. Länkar dit för det kan säkert finnas annat nyttigt som också är skrivet på ett väldigt enkelt och lättillgängligt sätt.
Blue Christmas odlar jag för tredje året i rad och sen massa nytt som inte alls är så starkt som mina gula var förra året men har en riktigt het sak i år igen, bara för att! Testar rangordna dem efter styrka så kommer jag ihåg vad jag odlar.
Jimmy Nardello, Capsicum annuum
En mycket mild chili som kan landa någonstans i intervallet ingen hetta alls liksom paprika eller upp till typ 1000 SHU vilket är betydligt mildare än en jalapeno
Okänd sort, Capsicum Baccatum
Sen har jag en okänd sort från Dubai <2500 SHU
De är också svagare än Jalapeno vilket borde vara svagare
än 2500 SHU i styrka. (Jalapeno ligger på 2500-8000 SHU)
Den här borde gå att äta som den är eller fylld med färskost. Nice att kunna göra sina egna färskostfyllda chili.
Rocato Capsicum Chinese
Den här sorten vet jag inte mycket om alls. Den ska vara mild och komma från Peru. Enligt vad jag läst på så ska den vara riktigt god och särskilt om man röker den... Exakt var den ligger i skalan vet jag dock inte.
Pettie Belle, Capsicum Chinese
Även denna en mild chili, men även om vi
pratar mild så är vi uppe på ca 38 000 SHU i styrka. Vilket borde vara grymt mycket starkare än de som är ovan, men jäkligt mycket svagare än de jag odlade förra året.
Blue Christmas, Capsicum annuum
Denna odlade jag även förra året. En favorit. Lagom stark att använda i mat, även om det räcker med en liten buse för att krydda en hel chili con carne (men det är för mig som älskar starkt men inte klarar för starkt). Vet tyvärr inte var de ligger i skalan, men kanske ca 200 000 SHU?
Men framförallt är de fantastiskt vackra att titta på!
Habanero pastel, Capsicum Chinese
En medelstark söt och fruktig chili. Jag ville ha den för att jag tyckte det var en snygg sort som bryter av allt det röda, men den ska även vara riktigt god och tydligen är den ganska ovanlig. Så det gör det ju lite roligare.
Ligger kanske någonstans runt 300 000 SHU
Macapá red, Capsicum Chinese
2014 års sista chilisort och också starkast av de jag odlar blir ca 90 cm hög så en ny bjässe i år alltså. Exakt hur stark vet jag inte, det jag hittar säger bara VERY HOT... Helt gissningsvis så slänger jag till med att det kan innebära >500 000 SHU.
Det är bäst jag inte blandar ihop dessa med Pettie belle som går att äta som de är eller gärna med lite fylld ost. Gör man samma sak med denna så blir det nog inte så bra för en som inte är extremt van vid döstarkt...
När jag letade efter info kring styrka och chili hittade jag denna sida som rankar flera chilisorter. Dock är inte alla här ovan med men det finns ju 1000-tals sorter så svårt för en sida att få med alla! Även Wikipedia har en bra lista för huvudsorterna.
Den 4 januari planterade jag 32 chilifrön. Jag skulle ju inte ha så mycket i år. What was I thinking! Det här är hur mycket som helst men tänkte att flera kommer säkert inte ens gro och sen kan jag nog ge bort några också! Tanken är att minst ha kvar sju plantor och kanske max 14. Så det blir väldigt många extra frön/plantor. Vi får se hur många som tittar upp helt enkelt!
En enkel guide för plantering av chili hittade jag på en annan blogg, Chiliguiden. Länkar dit för det kan säkert finnas annat nyttigt som också är skrivet på ett väldigt enkelt och lättillgängligt sätt.
Blue Christmas odlar jag för tredje året i rad och sen massa nytt som inte alls är så starkt som mina gula var förra året men har en riktigt het sak i år igen, bara för att! Testar rangordna dem efter styrka så kommer jag ihåg vad jag odlar.
![]() |
Jimmy Nardello |
En mycket mild chili som kan landa någonstans i intervallet ingen hetta alls liksom paprika eller upp till typ 1000 SHU vilket är betydligt mildare än en jalapeno
Okänd sort, Capsicum Baccatum
![]() |
Okänd av arten Capsicum Baccatum |
Sen har jag en okänd sort från Dubai <2500 SHU
De är också svagare än Jalapeno vilket borde vara svagare
än 2500 SHU i styrka. (Jalapeno ligger på 2500-8000 SHU)
Den här borde gå att äta som den är eller fylld med färskost. Nice att kunna göra sina egna färskostfyllda chili.
![]() |
Rocato |
Den här sorten vet jag inte mycket om alls. Den ska vara mild och komma från Peru. Enligt vad jag läst på så ska den vara riktigt god och särskilt om man röker den... Exakt var den ligger i skalan vet jag dock inte.
![]() |
Pettie Belle |
Även denna en mild chili, men även om vi
pratar mild så är vi uppe på ca 38 000 SHU i styrka. Vilket borde vara grymt mycket starkare än de som är ovan, men jäkligt mycket svagare än de jag odlade förra året.
![]() |
Blue Christmas |
Denna odlade jag även förra året. En favorit. Lagom stark att använda i mat, även om det räcker med en liten buse för att krydda en hel chili con carne (men det är för mig som älskar starkt men inte klarar för starkt). Vet tyvärr inte var de ligger i skalan, men kanske ca 200 000 SHU?
Men framförallt är de fantastiskt vackra att titta på!
![]() |
Habanero Pastel |
Habanero pastel, Capsicum Chinese
En medelstark söt och fruktig chili. Jag ville ha den för att jag tyckte det var en snygg sort som bryter av allt det röda, men den ska även vara riktigt god och tydligen är den ganska ovanlig. Så det gör det ju lite roligare.
Ligger kanske någonstans runt 300 000 SHU
![]() |
Macapá red |
Macapá red, Capsicum Chinese
2014 års sista chilisort och också starkast av de jag odlar blir ca 90 cm hög så en ny bjässe i år alltså. Exakt hur stark vet jag inte, det jag hittar säger bara VERY HOT... Helt gissningsvis så slänger jag till med att det kan innebära >500 000 SHU.
Det är bäst jag inte blandar ihop dessa med Pettie belle som går att äta som de är eller gärna med lite fylld ost. Gör man samma sak med denna så blir det nog inte så bra för en som inte är extremt van vid döstarkt...
När jag letade efter info kring styrka och chili hittade jag denna sida som rankar flera chilisorter. Dock är inte alla här ovan med men det finns ju 1000-tals sorter så svårt för en sida att få med alla! Även Wikipedia har en bra lista för huvudsorterna.
lördag 4 januari 2014
Korspollinering
Har precis insett att chili är extremt lätt att korspollinera och att jag nog har gjort precis det med mina. Det förklarar varför de jag planterade i år blev något annat än jag förväntade mig... jag går ju och pillar lite i alla och duttar vidare mellan plantorna. Big no-no har jag förstått nu!
För att börja om på noll slängde jag alla frön jag sparat av mina gula chilisorter som nog är helt utom hopp. Tror dock att jag skötte mig hyfsat med min favoritchili Blue Christmas just för att den blommade mest och jag pollinerade (nog) alltid den först men sen tog jag med mig pollen från den vidare till de andra chilisorterna. Testar plantera de frön jag tagit och håller tummarna för att det blir Blue Christmas som växer upp.
För att börja om på noll slängde jag alla frön jag sparat av mina gula chilisorter som nog är helt utom hopp. Tror dock att jag skötte mig hyfsat med min favoritchili Blue Christmas just för att den blommade mest och jag pollinerade (nog) alltid den först men sen tog jag med mig pollen från den vidare till de andra chilisorterna. Testar plantera de frön jag tagit och håller tummarna för att det blir Blue Christmas som växer upp.
Kasta eller övervintra chili?
![]() |
Före och efter plantan, ser ändå bättre ut efter :) |
Först klippte jag ner den och velade lite om jag skulle testa övervintra den i källaren men kom fram till att det var för jobbigt. Tror ändå att dessa chilisar är för starka för mig så jag tog fram soppsäcken och hivade hela plantan.
Det tråkiga nu är att hörnet där den stod helt plötsligt känns så tomt. Men jag gillade ju inte hur det blev när jag ställde dit plantan så det är nog bara en vanesak!
Kanske kan jag övervintra någon nästa år, om jag har något bra ställe att ställa dem på...
söndag 10 november 2013
Sen höstskörd av Yellow Bumpy (Habanero)
![]() |
Yellow bumpy |
![]() |
Så här stor är plantan |
Inte hade jag trott att jag skulle ha en frisk chili som ger frukt utan extra belysning så sent som i november... det är ju snart dags att sätta nästa säsongs skörd om jag ska ha någon nästa sommar.
onsdag 25 september 2013
Nu flyttar plantorna in i värmen!

Jag plockade alla gula chilisar, tyckte att det var massor men vägde bara in dem på 100 gram Habanero Lemon respektive 30 gram från den röda chilin i ICA disken som även den förvandlades till en gul chili av okänd sort... Lärdom: Ska bara ta kärnor från sorter jag vet vad det är och som jag vet inte är hybrider.

lördag 21 september 2013
Kan kanske få några chili till framåt hösten
![]() |
Yellow bumpy |
![]() |
Många blommor nu =) |
Sen ska den ju dock vara så jäkla stark så jag vet inte om jag kommer att klara av att använda dem till nåt. Det återstår att se!
Risken är dock att det är alldeles för sent nu. Grundregeln är ju vad jag hört att de inte ska stå ute när det är kallare än 15 grader och sen en vecka tillbaka ligger det och snurrar strax under/strax över just 15... men vill inte ta in dem riktigt än så hoppas på att de får stå kvar ute till september är slut så får jag ta in de som är värda att "rädda" och låta de mogna klart inne sen. Men tar jag in den nu så ramlar väl blommorna av för det så då kan den lika gärna stå kvar ute!
torsdag 12 september 2013
Vad är det för chili?
![]() |
Lika som bär? |
Efter lite eftertanke inser jag att jag ju blandade mina chili från Blue christmas med andra röda chili som jag fått från en kollega som tröst för att jag själv fick så lite på min planta. Men vad detta var hade jag ingen aning och och tyvärr hade hon inget minne av det heller.
Besviken löste jag ändå problemet med att döpa om dessa till okänd röd chili. Så mycket visste jag ju, jag tog fröna från en röd chili som gick att torka och som låg i min chilipåse med blandade sorter.
Sen kändes allt bra igen för de här plantorna ger faktiskt massvis med chili. Nu har det dock uppstått ett nytt problem. De är gula och har varit gula jättelänge och verkar inte vilja byta färg igen. Jag kan ju inte vara så vilsen att jag tagit kärnor från en gul chili och trott att den var röd och därför skrivit fel sort på planteringslappen?
Idag bet jag i det sura äpplet, eller i den heta chilin. Jag plockade en och jämförde med min Yellow hot Lemon. De är jäkligt lika till utseende, hade även ganska lika kärnor när jag skar upp dem och tyvärr kände jag ingen skillnad heller på lukten. Så, jag smakade. Nu är det jävligt starkt i munnen. Jag är galet medveten om att jag har en tunga men nej, jag kunde inte säga om det var samma eller olika. Bara att båda är riktigt starka. Surt - JA, Starkt - Definitivt!
Edit 18 sept:
Har efter lite "forskning" förstått att ingen av dessa lär vara av sorten Yellow hot Lemon utan båda är nog av sorten Habanero Lemon. En mindre jävligt ettrig chili. Vilket jag håller med om efter att ha smakat... så den chili jag fick förra året hade nog fått fel namn varpå jag trott att jag odlat något helt annat. Men nu vet jag. Och jag vet också varför de smakade och såg ut att vara samma :)
Jag får skörda lite till trots att det hunnit bli höst
![]() |
Blue Christmas (röd) och Habanero Lemon |
Får kolla upp förklaringen till att de nu blir så himla stora och fina!
![]() |
Chili på torkning |
närheten av att ha torkat medan Blue Christmas torkade snabbt och nu ligger i påsar i kryddskåpet. Idag delade jag på några till för de jag delat torkar bra men övriga verkar inte vilja ge med sig. Dock ser det inte ut att ha blivit dåliga så de får ligga lite till. Alla nya delades dock då de är så stora att jag antar att de möglar före de torkar med tanke på den tid de små tar på sig för att torka...
söndag 1 september 2013
Kallt för chilin nu
![]() |
Blue Christmas |
Yellow Hot Lemnon plantorna var sena till följd av att jag planterade dem en månad för sent och de har efter att jag plockat av första skörden satt mängder av nya blommor så frågan är om de kommer få en chans att faktiskt få en andra skörd eller om de dör av kylan.
![]() |
Okänd chilisort |
Sen är det ju mina okända chilisorter som ännu inte bytt färg. Det enda som är känt med dem är att de var röda och än så länge är de gula men det har de varit hur länge som helst men inget händer. Så jag väntar vidare. En jäkla massa chili har jag men frågan är om den hinner bli klar innan det blir skitkallt även på den inglasade balkongen.
lördag 24 augusti 2013
Sista paprikaskörden

söndag 18 augusti 2013
Planerar för nästa års chiliodling
Nästa år vill jag ha fler sorter än i år och jag vill definitivt ha sorter jag vet vilka de är så det blir nog ingen vanlig chili från ICAs grönsakshylla igen, om det inte är så att den visar sig vara suverän i smaken :)
Förutom Blue Christmas och Citrus hot lemon som nog kommer få finnas kvar även nästa år så planerar jag för dessa två. Har förhoppning att få tag på lite fröer via andra chiliodlare.
Förutom Blue Christmas och Citrus hot lemon som nog kommer få finnas kvar även nästa år så planerar jag för dessa två. Har förhoppning att få tag på lite fröer via andra chiliodlare.
![]() |
Rocato. C. chinense |
![]() |
Jimmy Nardellos Pepper. C. annuum |
fredag 9 augusti 2013
Delad chili torkar fortare
![]() |
Blue Christmas |
The game is on!
Edit 24 aug: Delad chili vann klart tävlingen! Men gillar ändå tanken på hela torkade chilis så kommer nog fortsätta torka många hela också.
torsdag 8 augusti 2013
Första stora skörden
![]() |
från Blue Christmas |
Nu ligger det iaf 30 chilifrukter från Blue Christmas plantan på ett fat i köket och väntar på att torka. Antar att det kan ta några veckor innan de är helt torkade. Sen åker de ner i en påse för att kunna användas framöver. Jag överväger även att mala några för att göra ett eget chilipulver för att inte behöva hacka chili varje gång jag vill ha det i mat. Ett smart drag för en linsbärare :) och ett bra tips som jag fick från en blogg jag hittade för någon vecka sen, "Chili grill och goda drycker"
fredag 26 juli 2013
Skörda sent för het chili
![]() |
Blue Christmas |
Tydligen även bra att låta krukorna torka upp lite innan vattning så ska försöka se till att inte vattna dem för ofta. Det viktiga är att chilin plockas av från plantan absolut senast när spetsen börjar rynka sig för annars finns en risk att de skrumpnar och det vill jag ju inte!
Så min Blue Christmas får helt klart sitta kvar ett tag till, men bara ett litet tag!
torsdag 25 juli 2013
Omplantering igen i hopp om fler chilifrukter
![]() |
Yellow bumpy, ca 1 m hög |
Så nu har Yellow bumpy plantan flyttat från en kruka som rymmer 4,5 liter till en som rymmer ca 10 liter. Jag hoppas detta gör susen för min gigantiska enmeterschili med hittills endast en chilifrukt på :)
tisdag 23 juli 2013
Chilin tappade blommorna, igen...
![]() |
Yellow Bumpy, 100 cm hög |
Problemet är att den är min minst fruktgivande planta... Jag hade väl 4-5 blommor på den tidigt varav en blev till en chili och resten ramlade av. Nu någon månad senare hade den äntligen fått 2-3 blommor till. Men nu när vi kom hem från semestern hade även de ramlat bort :(
Eftersom jag tappat blommor tidigare läste jag nu på varför chiliplantor tappar sina blommor. Tydligen kallas det "lite roligt" för att de aborterar sina blommor. Och det kan de göra av flera anledningar som att de lider av näringsbrist, för liten kruka, för lite vatten, för mycket vatten, för varmt eller kallt eller helt av stora temperatursvängningar... I detta fall är det nog svårt att säga vad som är huvudorsaken men med tanke på dess storlek kan det nog både vara att krukan borde öka en storlek och att den blev stressad när jag tog in den från balkongen under semestern (ville ju skydda den från kokheta dagar på balkongen)
Men jag hoppas på att det kommer nya blommor igen. Det här är min starkaste chilisort med en starkhetsskala på 9/10. Vore ju riktigt kul att testa den. Min favorit som står bredvid är annars favoriten (Blue Christmas, styrka 6-7 av 10 och DEN ÄR STARK enligt mig! Jag anser visserligen att den plantan är stor också så allt är ju relativt :)
Jag får vårda min lilla chili varmt så får vi se om det blir något av den jag har. Den kanske blir extra stark när den inte behöver dela plats med massa andra chilis :)
Måste dock säga att den inte exakt ser ut som bilden av en yellow bumby men det där som är lite bumpy på mitten kanske blir "mer bumpy" när den växer till sig och då blir allt som det ska.
När jag skriver bumpy blir jag även påmind om semesterns bästa låt, när Lisa i bilen ska spela en låt dedikerad till Jonas och sätter på bumpy road som inte alls handlade om vad hon trodde "I wanna boom bang bang with your body yo..." spelas högt innan Lisa fnissande byter låt :)
fredag 19 juli 2013
Chilin flyttar in under semestern
Idag åker vi iväg på en liten mini-semester till Polen, åter tisdag. Under de här 4 dygnen ska det tydligen bli superväder här hemma så majoriteten av alla chiliplantor har flyttat in i vardagsrummet. Vattningshjälp får jag dagligen så de bör överleva ändå, men lika bra att ta det säkra före det osäkra :)
Det är inte lätt att både vilja odla och vara borta på semestern... en ekvation svår att få ihop så det är härligt att ha så bra vänner som kan hjälpa till att hålla plantorna vid liv.
Det är inte lätt att både vilja odla och vara borta på semestern... en ekvation svår att få ihop så det är härligt att ha så bra vänner som kan hjälpa till att hålla plantorna vid liv.
söndag 14 juli 2013
Dags att skörda
![]() |
Körsbärstomat |
![]() |
Blue Christmas |
Utöver tomaterna så är det min Blue Christmas chili där flera plantor gått över till rött så ska snart börja plocka av dem och lägga på tork. Dessa tänkte jag torka så jag har chili hela vintern sen. 50 chili borde ju räcka tills nästa sommar. Övriga sorter ligger nog ett par veckor efter i mognadsfasen.
söndag 7 juli 2013
En vacker chiliplanta
![]() |
Blue Christmas chili |
Jag skrev senast att chilifrukterna övergick i en dassig färg, men så dassig blev den aldrig och främst så gick det fort över till nästa fas.
De är fortfarande lika vackra och den dassiga ljusa färgen har nu förvandlats till läckert orange. En kontrast till de flesta chilis som fortfarande är lila.
fredag 28 juni 2013
Chilin börjar byta färg


Trots att odlingen precis kommit igång på riktigt så kommer jag på mig själv med att redan planera för nästa års plantering. Det måste ju finnas stor förbättringspotential :)
söndag 16 juni 2013
Chili i mängder
Här en bild på min favoritchili, Blue Christmas |
Skitsnygg är den också! Helt klart den snyggaste chiliplanta jag har. En favorit med både lila blommor och chilifrukter. Men snart lär de börja byta färg på väg till den mogna röda chilin, men det blir nog bara ännu snyggare då!
lördag 15 juni 2013
Omplantering tomat
![]() |
3 plantor den 15 april 1 planta den 15 juni |
Tomatplantor blir rätt stora så även om det såg ut att gå bra när de var små så sket det sig totalt knappt två månader senare.
Jag slapp iaf att köpa nya krukor eller slänga de jag inte fick plats med för de flyttade hem till Sofia och hennes nyköpta jättekruka.
Här ovan ser man hur gott om plats det var för alla tre plantorna för två månader sen. Idag är en av plantorna betydligt större än de tre tillsammans. Lite tomater har jag på G också :)
söndag 26 maj 2013
Tomaterna blommar
![]() |
Körsbärstomaterna blommar, 25 maj |
Blommorna var på G när jag åkte på semester så de slog ut någon gång under perioden 18-25 maj. Nu är det flera blommor utslagna och jag hoppas på många tomater.
Busktomaternaplantorna är stora och knopparna syns men ännu inga utslagna blommor på dem. De ligger en vecka eller två efter. Men sådde även de fröna senare, vet inte om det påverkar blomningen.
Gav även bort tomatplantor till tre vänner. Det verkar som de mår bra och är starka små buskar så förhoppningsvis får fler än jag tomater. Kul om det jag ger bort blir något så det inte är dåliga plantor som jag gett bort :)
Jag är med chili :)
![]() |
Blue Christmas chili |
Dessutom är plantan så himla läcker. Blommorna och även chilin är lila. När de mognat blir de röda men innan dess kommer de att få alla möjliga färger. Balkongens läckerhet med andra ord!!
onsdag 8 maj 2013
Pollinera chilin

Tre blommor har slagit ut ordentligt och fler är på väg. Dessutom har plantan börjat förgrena sig rejält och ser ut att få nya skott och fler blommor längs med hela stammen. Det här kommer att bli en grym chiliplanta. Måste ta bild på den och visa min kollega som var snäll och drog upp denna till mig i år!
De verkar ju dessutom trivas bra på balkongen. De verkar inte dö de riktigt varma dagarna som varit nu och de har även överlevt de första nätterna trots att det stod 8 grader på termometern när jag vaknade så lite lägre temp än tio grader har de överlevt utan problem. Bra att veta! Men nu är det 15 grader på balkongen tidig morgon så frostrisken borde definitivt vara förbi!
onsdag 1 maj 2013
Snart blommar chilin

Även paprikan är på väg att blomma och till slut, efter lång väntan så har min citronplanta kommit upp ur jorden. På första försöket gav jag upp men sen planterade jag nya kärnor och nu har ett litet litet citronträdsskott tittat fram. Hurra! Men det är vad jag förstått en planta jag får ha extremt tålamod med om jag ska få frukt så om några år kanske jag får min första citron? :)
Har inte orkat bråka med min utplantering så den senaste veckan har den stått ute dygnet runt och har överlevt och väderleksprognosen ser fantastisk ut för de kommande 10 dagarna så nu får övriga plantor också flytta ut på balkongen. Så nu är det utplanterat. 1 maj blev brytpunkten för utplantering!
Sommaren är iaf runt knuten nu. Maj är här, plantorna har flyttat ut och balkongen kommer att bli riktigt trevlig att sitta på om kvällarna efter jobbet!
Härligt!
måndag 22 april 2013
Inte stressa på utplanteringen...
Jag ville så gärna så igår bestämde jag mig för att testa plantera ut två plantor på test över natten. Det borde gå nu... vi har ju ändå inglasat...
Men nej, ena bladet på chilin såg inte alls bra ut och det var för kallt. I morse var det bara 8 grader på balkongen så nu har installationen jag satte ut flyttat in igen och står inte alls bra i vardagsrummet... men, men det är väl bara till att vänta en vecka eller två till. Det går iaf åt rätt håll (med en liten dipp på fredag) Lägsta temperatur är dock väldigt låg än så plantorna får fortsätta bo inomhus nattetid.
Men nej, ena bladet på chilin såg inte alls bra ut och det var för kallt. I morse var det bara 8 grader på balkongen så nu har installationen jag satte ut flyttat in igen och står inte alls bra i vardagsrummet... men, men det är väl bara till att vänta en vecka eller två till. Det går iaf åt rätt håll (med en liten dipp på fredag) Lägsta temperatur är dock väldigt låg än så plantorna får fortsätta bo inomhus nattetid.
tisdag 16 april 2013
Utveckling från frö till planta
För att få lite perspektiv på hur mycket som händer på en dryg månad... Chiliplantan (den från ICAs grönsaksdisk) som planterades den 17 januari har utvecklats riktigt mycket. Så här ser den ut när den levt i en respektive tre månader.
Och så här är utvecklingen hos körsbärstomaterna. På en månad och 10 dagar har de gått från att knappt ha kommit upp ur jorden (planterad 16 feb) till att nästan kunna vara redo att blomma. Hur långt det är kvar innan de faktiskt blommar återstår att se!
![]() |
16 februari 16 april |
![]() |
5 mars 15 april |
måndag 15 april 2013
Snart varmt nog att plantera ut!
Nu har äntligen den riktiga vårtemperaturen kommit. 17 grader idag och sen varmt och skönt hela tio dagar framöver. Så nu snart åker allt ut på balkongen. Paprika och chili kräver över 10 grader. Kravet för tomaterna verkar ligga någonstans mellan 6 och 16 grader, har inte helt fått nys om "reglerna"... Jordtemperaturen verkar vara det känsliga... Basilikan kräver också 15 grader nattetid.
Och där är vi nog snart, om inte ute så på balkongen. En av fördelarna med inglasningen. Just nu är det 13 grader där ute.
Tomaterna har krävt omplantering länge men jag har inte orkat/hunnit. Men idag fick de äntligen flytta från de löjligt små mjölkpaketen till en stor kruka. Utmanade reglerna lite och planterade fler än en planta i krukan. Tyckte den var så himla stor.
Och där är vi nog snart, om inte ute så på balkongen. En av fördelarna med inglasningen. Just nu är det 13 grader där ute.
Tomaterna har krävt omplantering länge men jag har inte orkat/hunnit. Men idag fick de äntligen flytta från de löjligt små mjölkpaketen till en stor kruka. Utmanade reglerna lite och planterade fler än en planta i krukan. Tyckte den var så himla stor.
![]() |
Körsbärstomaten ser lite blek ut efter omplantering, men det är nog bara inbillning/ljuseffekt. Förhoppningsvis växer den på bra nu när den fått så mycket jord och kruka! |
tisdag 9 april 2013
Fakta om chili
Jag har pluggat på lite nu för att veta vad det är jag odlar.
Chilipepparn är tydligen släkt med potatis, tomat och tobak vilket för mig kändes väldigt oväntat. Det finns drygt 5 000 chilipepparsorter så jag har många fler än mina tre sorter att testa om jag vill :)
Den starkaste chilisorten heter Naga Jolokia. Styrkan i chilin mäts i hur många scovillegrader capsaicin den innehåller. Om en paprika innehåller 0-100 grader har Jalapeño ca 2 500-5 000 och den starkaste sorten hela 1 042 427 scovillegrader. Något säger mig att jag inte vill smaka den sorten! De största mängderna capsaicin sitter i fröfästet och mellanväggarna.
Den generella regeln är att ju mindre, smalare och spetsigare, desto starkare. Ju större, bulligare och trubbigare, desto mildare. Men undantag finns så man går inte säker!
Alkohol rekommenderas att dricka till het mat (eller mjölk eller något annat fett). Iaf om man vill bli av med hettan i munnen. Så det är väl bara att välja dryck till maten :) Vatten är inte att rekommendera då det bara sprider runt hettan i munnen.
Bra saker med chili:
Innehåller höga halter av C-vitamin, B-vitamin, B6 och karoten.
Chilipepparn är tydligen släkt med potatis, tomat och tobak vilket för mig kändes väldigt oväntat. Det finns drygt 5 000 chilipepparsorter så jag har många fler än mina tre sorter att testa om jag vill :)
Den starkaste chilisorten heter Naga Jolokia. Styrkan i chilin mäts i hur många scovillegrader capsaicin den innehåller. Om en paprika innehåller 0-100 grader har Jalapeño ca 2 500-5 000 och den starkaste sorten hela 1 042 427 scovillegrader. Något säger mig att jag inte vill smaka den sorten! De största mängderna capsaicin sitter i fröfästet och mellanväggarna.
Den generella regeln är att ju mindre, smalare och spetsigare, desto starkare. Ju större, bulligare och trubbigare, desto mildare. Men undantag finns så man går inte säker!
Alkohol rekommenderas att dricka till het mat (eller mjölk eller något annat fett). Iaf om man vill bli av med hettan i munnen. Så det är väl bara att välja dryck till maten :) Vatten är inte att rekommendera då det bara sprider runt hettan i munnen.
Bra saker med chili:
Innehåller höga halter av C-vitamin, B-vitamin, B6 och karoten.
lördag 6 april 2013
Chilin flyttar till kruka
![]() |
Överst: paprika (+ en liten körsbärstomat) Mitten: Blue Christmas (röd chili) Nederst: Röd chili, gul chili & lite basilika |
Inte tillräckligt varmt för utplantering än men idag testade jag odlingstrappan jag hittade på Jula. Blev himla nöjd! För bara 200 kr så har jag nu en bra ställning som precis rymmer allt jag inte redan hade en planerad plats för :)
Dagtid kommer jag nog ställa ut växterna för lite extra vårsol men de får väl fortsätta växa till sig inomhus någon månad till iaf... Det tar säkert till maj innan man kan vara säker på att termometern inte visar under 10 grader nattetid.
Den gula chilin tar sig bra. Synd bara att det inte blev mer än en bra planta. Jag har ju en liten fjant också, jag har inte velat ge upp och kasta den än men det ser tyvärr inte ut att bli nåt av den.
![]() |
Citrus hot lemon (gul chili) |
Eftersom jag inte kan nöja mig med att plantera så mycket som räcker till bara mig så får jag väl försöka frälsa alla i min närhet så de kan ta över lite plantor nu när de börjar växa ur sina små temporära krukor.
Tror även att Jonas är nöjd nu när odlingarna börjar lämna alla fönster och köksbordet :)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)